Kolik a jak často přispívá pojišťovna na brýle pro děti?

Autor: VZP
21. 05. 2020

Brýlové obruby mají v současné době (po změně zákona o veřejném zdravotním pojištění) stanovenou úhradu z veřejného zdravotního pojištění jen u dětí mladších 15 let – do 5 let včetně 3 ks za rok, od 6 do 14 let včetně 1 ks za rok. Zároveň je stanoven i úhradový limit na brýlové obruby ve výši 300,15 Kč (261 Kč bez DPH) za kus. Jestliže brýlová obruba stojí víc, musíte zaplatit cenový rozdíl.

Brýlové čočky hradí pojišťovna v souladu se zmíněným zákonem, do výše uvedené v Úhradovém katalogu. Z veřejného zdravotního pojištění se dětem hradí silikátové (tj. skleněné) brýlové čočky vždy v tvrzené úpravě: sférické dětem do 5 let včetně 1 pár za rok, tórické pak dětem do 5 let včetně v množství 3 páry za rok a dětem od 6 do 14 let včetně 1 pár za rok. Další možností jsou brýlové čočky plastové. Jsou lehčí a bezpečné, jen je třeba na ně dávat trochu větší pozor, aby se nepoškrábaly. Plastové brýlové čočky jsou při oční vadě nad 3 dioptrie hrazeny dětem do 5 let včetně (sférické 3 páry za rok, tórické 2 páry za rok) a dětem od 6 do 14 let včetně 1 pár za rok.

U závažnějších očních vad jsou hrazeny ještě jiné varianty brýlových čoček. Např. lentikulární čočky (pro vysoké hodnoty dioptrií) jsou hrazeny u očních vad nad 10 dioptrií, a to dětem do 5 let včetně 3 páry za rok, od 6 do 14 let včetně 1 pár za rok. Prizmatické čočky jsou hrazeny pro korekci diplopie (dvojitého vidění) či strabismu (šilhání) dětem do 5 let včetně 3 páry za rok, od 6 do 14 let včetně 1 pár za rok. U očních vad doprovázených světloplachostí pojišťovna hradí úpravu brýlových čoček absorpčními vrstvami. Záleží tedy na závažnosti oční vady, podle níž oční lékař vystaví Poukaz na brýle a optické pomůcky. Některé druhy brýlových čoček, například tzv. vytenčené, pak mohou být hrazeny jen se souhlasem revizního lékaře.

Výše uvedená limitace, tzv. směrná doba užití brýlových čoček platí u pacienta bez změny korekce oční vady, tedy aniž by se mu měnil počet dioptrií atd. Pokud je nutná změna korekce, hradí pojišťovna brýlové čočky vždy, samozřejmě do výše uvedené v Úhradovém katalogu.

Vlastimil Sršeň
tiskový mluvčí

Publikováno se souhlasem tiskového mluvčího VZP.

 

Kde nás najdete

Pears Health Cyber Europe, s.r.o.
DOCK01
Voctářova 2449/5
180 00
Praha 8 – Libeň
Zpracovávám