Stop alergiím: Nová mobilní aplikace dohlédne na léčbu

Autor: Pears Health Cyber
11. 05. 2021

Na Světový den astmatu a alergie jsme uvedli do světa mobilních aplikací novinku: aplikaci pro alergiky AlergoStop. Je to první aplikací svého druhu, která pacientům poskytuje nejen potřebné informace o alergiích a léčbě, ale právě v léčbě je i aktivně podporuje.

Alergenová imunoterapie (AIT), neboli desenzibilizační léčba, je druh léčby alergií, kdy pacient dlouhodobě užívá malou dávku daného alergenu a postupně si tak na něj zvyká.

„Protože je léčba opravdu dlouhodobá, dokončí tuto formu léčby během tří let dle optimistických studií jen asi každý druhý pacient. Pacienti na užití léků často zapomínají a pak mají pocit, že jim léčba dostatečně nezabírá. Pokud se však podaří dodržet pravidelné užívání, je efekt desenzibilizační léčby obvykle velmi dobrý,“ uvedl MUDr. Martin Jelínek, odborník v alergologii působící v Brně.

AIT je dlouhodobá forma léčby, která může trvat až řadu let. Nasazení léčby má svá specifika. S léčbou pylových alergií pomocí AIT je třeba začít tři až čtyři měsíce před sezónou daného alergenu. V případě léčby alergií na roztoče je léčbu nutné dodržovat po celý rok. Vědecké studie dokazují, že při dlouhodobém užívání (3-5 let) je možné výskyt alergií eliminovat. Na pomoc alergikům ale nyní přichází novinka, mobilní aplikace AlergoStop, která jim pomůže nejen s problémy zapomínání užití léku, ale nabídne také další užitečné informace o alergiích. První aplikaci tohoto druhu vyvinula v České republice společnost Pears Health Cyber ve spolupráci se společností Stallergenes Greer. Aplikace je volně ke stažení pro systémy Android i iOS.

Díky mobilní aplikaci AlergoStop mají pacienti neustálý přehled o své léčbě. Kromě obecných informací o alergii a alergenové imunoterapii nabízí aplikace spoustu dalších výhod. Pomocníky při léčbě jsou zejména připomínače užití léku, docházejícího balení či návštěvy lékaře. Mobilní aplikace disponuje také pylovým kalendářem, díky kterému mají její uživatelé přehled o konkrétních obdobích výskytu daného pylu ve vzduchu.

Aplikace AlergoStop je unikátní v možnosti upravení připomínače užití léků pro konkrétní léčivý přípravek a možnosti rozplánování léčby. Aplikace také disponuje uzamčenou sekcí s informacemi o konkrétních léčivých přípravcích partnera projektu. U těchto konkrétních léčivých přípravků mohou uživatelé mobilní aplikace AlergoStop najít také příbalový leták přípravku nebo video pro snadnější užití léku. Odemčení této sekce je pak uživatelům umožněno na základě kódu, který pacient dostane od svého lékaře spolu s předpisem léku.

„Mobilní aplikaci AlergoStop jsme vyvíjeli v těsné spolupráci s alergology, aby je podporovala v léčbě a nebyla jen obyčejný informační leták natažený v mobilu. V tomto trendu tzv. koučování pacienta v nemoci, kdy je mobilní technologie prodlouženou rukou lékaře a každodenním pomocníkem pacienta, jsme poprvé vstoupili do světa alergií. AlergoStop má oproti jiným podobným aplikacím výhodu, že pro svoji funkci nevyžaduje žádná oprávnění. Nechce přístup k pozici, kameře, mikrofonu ani ke kontaktům. Nic nikam neodesílá a pacient má svá data pod kontrolou. Neobsahuje žádné vyskakující ani jiné otravné reklamy, které jsou pro bezplatné aplikace charakteristické,“ uvedl Jaromír Krotký, který aplikaci vyvíjel.

Všechny tyto výhody přináší unikátní mobilní aplikace AlergoStop, která pomůže svým uživatelům s úspěšným dokončením léčby alergií. Další informace je také možné najít na webových stránkách www.alergostop.cz pro Českou republiku a www.alergostop.sk pro Slovensko.

Víte že:

- alergie komplikuje koníčky a sport a omezuje i pracovní výkon;

- 56 % dotázaných alergiků potlačuje alergii léky;

- 44 % dotázaných jde se svou alergií k lékaři pouze pro předpis potřebného léku;

- jen 14 % alergiků nikdy nebylo s příznaky alergie u lékaře;

- nejčastějším alergenem, který alergiky trápí, jsou pyly;

- 65 % dotázaných alergiků kvůli alergii muselo upravit své bydlení.

(Zdroj: průzkum Češi a alergie, Lékárna.cz 2019, https://www.lekarna.cz/pruzkum-alergie-2019/)

Dle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR se v roce 2017 léčilo v oboru alergologie a klinická imunologie celkem 836 175 pacientů, tj. cca 79 pacientů na 1 000 osob v populaci. Ve stejném roce byl počet pacientů léčených z důvodů stálé alergické rýmy 161 710, tedy přibližně 15 na 1 000 osob. (Zdroj: ÚZIS, pozn.: novější data neuvádí)

Světový den astmatu a alergie letos připadá na středu 5. května. Každoročně tento den vyhlašuje Globální iniciativa pro astma (GINA), organizace spolupracující se Světovou zdravotnickou organizací (WHO). Světový den astmatu a alergie se koná každý květen za účelem zvyšování povědomí o alergiích a astmatu po celém světě. (Zdroj: Global Initiative For Asthma)

O společnosti Pears Health Cyber: Vznikla v roce 1999, poskytuje konzultační služby v oblasti digitálního marketingu a edukační aktivity pro odbornou veřejnost i pacienty. Vyvíjí mj. i mobilní aplikace, které mají za cíl podporovat pacienty s různými onemocnění v léčbě (roztroušená skleróza, migréna, alergie aj.), tyto aplikace jsou k dispozici pocientům a lékařům v ČR i v Evropě. „Na konci všech našich aktivit vždycky musí být šťastný klient, ať už jím je pacient, zákazník nebo zaměstnanec,“ zdůrazňuje PharmDr. Vladimír Finsterle, zakladatel a majitel společnosti Pears Health Cyber.

Kontakt pro média:

Mgr. Romana Žatecká, romana.zatecka@pearshealthcyber.com

Kde nás najdete

Pears Health Cyber Europe, s.r.o.
DOCK01
Voctářova 2449/5
180 00
Praha 8 – Libeň
Zpracovávám