Blíží se chřipková sezóna, očkování pomůže

Autor: FNUSA
07. 11. 2019

Chřipková epidemie obvykle začíná koncem listopadu a trvá do začátku března. Na rozdíl od nachlazení je chřipka poměrně vážné, systémové onemocnění, které může vést k rozvoji závažných komplikací i u zdravých jedinců. Pomáhá očkování.

Chřipka je navíc vysoce nakažlivé, snadno přenosné infekční onemocnění. „Projeví se zejména prudce stoupající vysokou teplotou až kolem 39 stupňů, bolestí kloubů a svalů, dráždivým kašlem, bolestí hlavy a výraznou únavou,“ upozornila primářka Oddělení praktických lékařů Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně MUDr. Ivana Bogrová.

Proti chřipce se můžeme chránit očkováním, které právě teď probíhá. „Po očkování se protilátky vytvoří asi za 14 dní, proto doporučuji očkovat nejpozději do dvou týdnů do očekávaného nástupu sezónního výskytu, obvykle to bývá od konce listopadu do začátku března,“ uvedla primářka Ivana Bogrová.

Očkuje se jednou dávkou a vhodné je opakovat očkování vždy za rok vzhledem ke každoročním změnám cirkulujících kmenů viru a relativně krátké době trvání imunity v porovnání s jinými druhy očkování. „Očkování sice neochrání na sto procent, ale pokud se člověk nakazí, má chřipka prokazatelně mírnější průběh – nižší horečky a kratší trvání,“ dodala MUDr. Ivana Bogrová.

Fakultní nemocnice u sv. Anny nabízí svým zaměstnancům očkování proti chřipce zdarma v rámci svých zaměstnaneckých benefitních programů. Chronicky nemocní pacienti a osoby nad 65 let ho mají hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. Samotné očkování probíhá u praktického lékaře daného pacienta – ten také podá podrobnější informace.

Kde nás najdete

Pears Health Cyber Europe, s.r.o.
DOCK01
Voctářova 2449/5
180 00
Praha 8 – Libeň
Zpracovávám