Cílem tohoto kurzu je seznámit posluchače nejen s problematikou vlivu výživy na střevní mikrobiotu u novorozenců, ale také s tím, jak porod císařským řezem ovlivňuje novorozence a kojence. Kurz zahrnuje dvě přednášky. První z nich odpovídá na dotazy, proč je důležitá zdravá střevní mikrobiota , najdeme zde její definici, fu nkci a složení střevní mikrobioty. Probereme imunitní systém, eubiózu, dysbiózu, jejich důsledky a příčiny. V další části se autoři zabývají složením mateřského mléka, zejména pak probiotickou vlákninou, oligosacharidy, tuky i dopady nepříznivého složení mastných kyselin v mléce na dítě. Závěr první přednášky je věnován tématu bakterií, zejména Bifidobacterium breve M-16V, konceptu nutričního programování v prvních 1 000 dnech života dítěte a indikaci k použití probiotik u dětí. Ve druhé prezentaci se seznámíte s tím jak porod sekcí pravděpodobně ovlivňuje střevní mikrobiotu a dotkneme se také informací o vlivu způsobu porodu na růst a vývoj novorozence. Nechybějí ani cenná doporučení pro klinickou praxi.
Kurz získal souhlasné stanovisko České asociace sester se zařazením do systému celoživotního vzdělávání.
U tohoto kurzu potvrzuje SKSaPA sestrám a porodním asistentkám kredity podle úspěšnosti v závěrečném testu (AD test).